Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα

«Καλό αυτό που έγραψες, αλλά προσπάθησε περισσότερο την επόμενη φορά», «Καλή προσπάθεια..», «έπρεπε να βάλεις περισσότερα στοιχεία», είναι μερικές από τις εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποιούν οι δάσκαλοι και οι γονείς όταν διαβάζουν την γραπτή προσπάθεια ενός μαθητή.

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Σ’αυτή την περίπτωση όμως ο μαθητής αναγνωρίζει ότι έχει κάνει προσπάθεια και το αποτέλεσμα του τελικά δεν είναι καλό οπότε η ψυχολογία του πέφτει γιατί καταλαβαίνει πως όλη του η προσπάθεια πήγε χαμένη. Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι μαθητές αρνιούνται να ξαναγράψουν επειδή ακριβώς πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Αν αντίθετα επιβραβεύετε την προσπάθεια των μαθητών και όχι το αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα στην ψυχολογία των παιδιών είναι πολύ θετικά. Μάθετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως: «Πρέπει να έχεις κάνει τεράστια προσπάθεια για να το καταφέρεις αυτό», «εργάστηκες πολύ σκληρά και μεθοδικά για να το γράψεις αυτό», «πρέπει να εργάστηκες πολλές ώρες για να γράψεις κάτι τέτοιο». Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές καταλαβαίνουν πως πρέπει να κάνουν προσπάθεια αν θέλουν να πετύχουν κάτι καλό και όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλουν, τόσο θετικά είναι και τα αποτελέσματα

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολείο

Τα διαγωνίσματα είναι μια αγχωτική διαδικασία για τα παιδιά

Τα παιδιά στο δημοτικό από την Α΄τάξη ως τη Στ’τάξη χρειάζοται να διαβάζουν καθημερινά 1-3 ώρες. Αν όμως έχουν να γράψουν και μια γραπτή δοκιμασία, τότε ο χρόνος μελέτης τους αυξάνεται και μπορεί να φτάσει τις 5-6 ώρες ημερησίως.

Κάντε το διάβασμα, Παιχνίδι!

Δείτε τις πιο σύγχρονες μεθόδους, 100% προσαρμοσμένες στα Ελληνικά.

Scroll to Top