«Μαμά …. βαριέμαι να διαβάσω»

mama-variema-700x450
Καθημερινά ακούμε από τα παιδιά μας την φράση: «βαριέμαι να διαβάσω» ή «δεν αντέχω άλλο το διάβασμα» και τελικά τα παιδιά έχουν δίκιο!

Μοιραστείτε το άρθρο

Πολλές φορές η καθημερινή μελέτη των μαθημάτων γίνεται μια βαρετή διαδικασία για τα παιδιά γιατί απλώς επαναλαμβάνεται ο τρόπος με τον οποίο εκτελούν την διαδικασία. Αν τα παιδιά πρέπει να γράφουν και να αντιγράφουν συνέχεια, τότε ναι αυτό είναι μια βαρετή διαδικασία.

Για να αποφύγετε όλες αυτές τις εκφράσεις από τους μικρούς μαθητές σας προτείνουμε να «αλλάξετε» τον τρόπο με τον οποίο μελετάτε στο σπίτι, κάνοντάς τον λίγο πιο διασκεδαστικό. Παρακάτω σας δίνουμε μερικούς «έξυπνους» τρόπους μελέτης κατά της βαρεμάρας.

  • Δημιουργήστε την διαδικασία σαν παιχνίδι.

Βάλτε στα παιδιά να λύσουν μερικές ασκήσεις μαθηματικών ή κάποιες γλωσσικές ασκήσεις και δίπλα βάλτε Σ/Λ με σκοπό να κυκλώσουν το Σ όταν έχουν κάνει σωστή την άσκηση και το Λ αν την έχουν κάνει λάθος. Η διαδικασία αυτή τους τους ένα κίνητρο για να προσπαθήσουν και να δουν την διαδικασία ως παιχνίδι.

  • Μελετήστε την ορθογραφία σας με κενά ανάμεσα στις λέξεις.

Δεν χρειάζεται τα παιδιά να γράφουν πολλές φορές την ορθογραφία τους για να την μάθουν. Γράψτε εσείς τις λέξεις και δημιουργήστε κενά ανάμεσα στα φωνήεντα, τα δίψηφα σύμφωνα, στα δίψηφα φωνήεντα ή ακόμα και στις καταλήξεις των λέξεων στις οποίες πιστεύετε ότι θα κάνουν λάθος και ότι είναι σημαντικό να τις γνωρίζουν.

  • Ζωγραφίστε τη λέξη.

Όταν ένα παιδί κάνει λάθος στην ορθογραφία μιας λέξης πολλοί από εσάς λέτε στο παιδί να γράψει την λέξη 5 φορές έτσι ώστε να μάθει την ορθογραφία της λέξης. Αντί να βάλετε το παιδί να γράψει τη λέξη, δώστε του να «ζωγραφίσει» τη λέξη και μάλιστα η ζωγραφιά που θα κάνει να συνδέεται με το γράμμα που δυσκολεύεται.

Αν ψάχνετε κι άλλους έξυπνους τρόπους μελέτης στο σπίτι επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας i-books.gr.

Παπακώστα Νικολέττα

παιδαγωγός, ειδική παιδαγωγός.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ilearn-1500x964-article
Διάβασμα

Πώς μπορούμε να οργανώσουμε ευχάριστα την καθημερινή μελέτη των παιδιών;

Παιδιά και καθημερινή μελέτη. Καθημερινά οι μανούλες προσπαθούν να οργανώσουν τη καθημερινή σχολική μελέτη των παιδιών, όμως τις περισσότερες φορές ο αγώνας είναι άνισος και οι μανούλες έχουν χάσει. Στο παρακάτω άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να γίνει η καθημερινή σας ρουτίνα πιο εύκολη και αποδοτική!

Περισσότερα »

Κάντε το διάβασμα, Παιχνίδι!

Δείτε τις πιο σύγχρονες μεθόδους, 100% προσαρμοσμένες στα Ελληνικά.

1011x705_c_class_final-11 copy_1
Scroll to Top
Scroll to Top