Το παιδί μου μπερδεύει τα γράμματα και τους αριθμούς, πότε πρέπει να ανησυχώ;

Οι περισσότεροι γονείς από τα πρώτα βήματα των παιδιών τους στη γραφή παρατηρούν τη φορά των γραμμάτων και των αριθμών και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν λίγο περισσότερο και βάζουν την ταμπέλα «δυσλεξία» στα παιδιά τους, χωρίς όμως πάντοτε να συμβαίνει αυτό.

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ας δούμε όμως όλα τα στάδια από την αρχή.

  • Νηπιαγωγείο

Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραφή, και μαζί με όλα αυτά που μαθαίνουν, μαθαίνουν επίσης τα γράμματα και τους αριθμούς. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένα παιδί αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες. Είναι πιθανό να μπερδεύουν τα γράμματα και τους αριθμούς σε μεγάλη συχνότητα. Έλέγχουμε την πορεία του μαθητή και καταγράφουμε την εξέλιξή του.

  • Α΄δημοτικού

Και στην Α΄δημοτικού αφήνουμε το περιθώριο στα παιδιά να κάνουν λάθη αναγραμματισμού μέχρι να γνωρίσουν καλά τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Στα μέσα του Β’ τριμήνου αν συνεχίσουν οι αναγραμματισμοί, τότε είναι καλό να προγραμματίσουμε μια αξιολόγηση.

  • Β΄ δημοτικού

Αν στη Β΄δημοτικού συνεχιστούν οι αναγραμματισμοί με αρκετή συχνότητα, τότε είναι καλό να προγραμματίσουμε μια αξιολόγηση σε κάποιο επίσημο φορέα όπως είναι το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή τα Κ.Ε.Σ.Σ.Υ. (πρώην Κ.Ε.Δ.Δ.Υ).

Προσπαθήστε να πάρετε μια αξιολόγηση από έναν επίσημο φορέα και όχι από κάποιον ειδικό που απλώς γνωρίζει από μαθησιακές δυσκολίες. Οι αναγραμματισμοί μπορεί να κρύβουν μια άλλη μαθησιακή δυσκολία και όχι δυσλεξία.

Παπακώστα Νικολέττα
παιδιαγωγός, ειδικός παιδαγωγός

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολείο

Τα διαγωνίσματα είναι μια αγχωτική διαδικασία για τα παιδιά

Τα παιδιά στο δημοτικό από την Α΄τάξη ως τη Στ’τάξη χρειάζοται να διαβάζουν καθημερινά 1-3 ώρες. Αν όμως έχουν να γράψουν και μια γραπτή δοκιμασία, τότε ο χρόνος μελέτης τους αυξάνεται και μπορεί να φτάσει τις 5-6 ώρες ημερησίως.

Κάντε το διάβασμα, Παιχνίδι!

Δείτε τις πιο σύγχρονες μεθόδους, 100% προσαρμοσμένες στα Ελληνικά.

Scroll to Top