Το παιδί μου μπερδεύει τα γράμματα και τους αριθμούς, πότε πρέπει να ανησυχώ;

to-paidi-mou-mperdeyei-grammata-arithmous-700x450
Οι περισσότεροι γονείς από τα πρώτα βήματα των παιδιών τους στη γραφή παρατηρούν τη φορά των γραμμάτων και των αριθμών και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν λίγο περισσότερο και βάζουν την ταμπέλα «δυσλεξία» στα παιδιά τους, χωρίς όμως πάντοτε να συμβαίνει αυτό.

Μοιραστείτε το άρθρο

Ας δούμε όμως όλα τα στάδια από την αρχή.

  • Νηπιαγωγείο

Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραφή, και μαζί με όλα αυτά που μαθαίνουν, μαθαίνουν επίσης τα γράμματα και τους αριθμούς. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένα παιδί αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες. Είναι πιθανό να μπερδεύουν τα γράμματα και τους αριθμούς σε μεγάλη συχνότητα. Έλέγχουμε την πορεία του μαθητή και καταγράφουμε την εξέλιξή του.

  • Α΄δημοτικού

Και στην Α΄δημοτικού αφήνουμε το περιθώριο στα παιδιά να κάνουν λάθη αναγραμματισμού μέχρι να γνωρίσουν καλά τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Στα μέσα του Β’ τριμήνου αν συνεχίσουν οι αναγραμματισμοί, τότε είναι καλό να προγραμματίσουμε μια αξιολόγηση.

  • Β΄ δημοτικού

Αν στη Β΄δημοτικού συνεχιστούν οι αναγραμματισμοί με αρκετή συχνότητα, τότε είναι καλό να προγραμματίσουμε μια αξιολόγηση σε κάποιο επίσημο φορέα όπως είναι το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή τα Κ.Ε.Σ.Σ.Υ. (πρώην Κ.Ε.Δ.Δ.Υ).

Προσπαθήστε να πάρετε μια αξιολόγηση από έναν επίσημο φορέα και όχι από κάποιον ειδικό που απλώς γνωρίζει από μαθησιακές δυσκολίες. Οι αναγραμματισμοί μπορεί να κρύβουν μια άλλη μαθησιακή δυσκολία και όχι δυσλεξία.

Παπακώστα Νικολέττα
παιδιαγωγός, ειδικός παιδαγωγός

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ilearn-1500x964-article
Διάβασμα

Πώς μπορούμε να οργανώσουμε ευχάριστα την καθημερινή μελέτη των παιδιών;

Παιδιά και καθημερινή μελέτη. Καθημερινά οι μανούλες προσπαθούν να οργανώσουν τη καθημερινή σχολική μελέτη των παιδιών, όμως τις περισσότερες φορές ο αγώνας είναι άνισος και οι μανούλες έχουν χάσει. Στο παρακάτω άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να γίνει η καθημερινή σας ρουτίνα πιο εύκολη και αποδοτική!

Περισσότερα »

Κάντε το διάβασμα, Παιχνίδι!

Δείτε τις πιο σύγχρονες μεθόδους, 100% προσαρμοσμένες στα Ελληνικά.

1011x705_c_class_final-11 copy_1
Scroll to Top
Scroll to Top