Ας εξετάσουμε όμως δυο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση ας πούμε ότι ο μαθητής έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την γραπτή δοκιμασία και στο τέλος αυτός δικαιώνεται με έναν καλό βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής είναι ικανοποιημένος από την επίδοσή του και ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ικανοποιημένος είναι και ο γονιός του παιδιού από την επίδοση και τη βαθμολογία του.
Ας εξετάσουμε όμως τώρα την περίπτωση που ο μαθητής έχει κάνει εξάσκηση στο σπίτι, αλλά δεν καταφέρνει να γράψει καλά στο διαγώνισμα. Όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα κάποια φορά να μη γράψουν καλά στο διαγώνισμα. Αν όμως συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ο μαθητής απογοητεύεται και δεν θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια γιατί καταλαβαίνει πως όσο και να προσπαθεί, η προσπάθειά του δεν έχει αποτέλεσμα, οπότε τελικά θα προσπαθεί να αποφύγει τη διαδικασία με μια διακαιολογία. Αν από την άλλη μεριά κάνουμε τη διαδικασία της γραπτής δοκιμασίας με έναν πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, τότε σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Στα βιβλία του i-books.gr υπάρχουν δυο επαναληπτικά μαθήματα για να κάνουν οι μαθητές περισσότερη εξάσκηση. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου έχουμε αυτοαξιολόγηση για να αξιολογεί ο μαθητής το πόσο καλά προετοιμασμένος είναι.